Merhaba!Bu yazıda size dil öğrenirken yapılan yanlışlardan bana göre en önemlisine değineceğim. 

Çoğu kişi dil öğrenirken Türkiye'nin mükemmel eğitim sisteminde yapıldığı gibi gramere ağırlık veriyor. 

Yok efendime söyliyim; Past Tense'ler,Constinuous'lar , shouldlar,wouldlar,to, falan da filan.

Yeni bir dile gramerle öğrenmeye başlayan kişi kendini sıkar,boğar ki bu bu kuralları öğrensin. Ama zamanla canı o kadar sıkılır ki dil öğrenme hevesi isteği yok olur. Bu da istenmeyen bir şey tabi ki.Olan size olur. Artık şu grameri salın artık! Ne ona sıkı sarılın ne de kendinizi boşa sıkın. Gramer işin en son adımı. Önce senin o dilde konuşabilmen ,dinlediğini anlayabilmen lazım.

Klasik örnek:

Bebekler,ilk 3 yaşında anadillerini gramer kitaplarına bakarak mı öğrendi ? Tabi ki de hayır! Çevresinden dinleye dinleye,duya duya.Sizin de duymanız,konuşmanız lazım gramerden evvela! 

Peki bunu nasıl yapacağız,dil öğrenmeye nerden nasıl başlayacağız? Cevabı yazımın devamında!

Öncelikle şunu belirteyim sayacağım maddelerin belirli bir sırası yoktur.Hepsini aynı anda uygulayın !


1-Öğrenmek istediğiniz dilde müzik dinleyin!

Müzik dinlemek ruhun gıdasıdır. Müzik dinlerken coşar,eğlenir,hüzünlenir,huzur bulursun. Ha bi de dinlediğin müziğin diline aşina olursun. Bu süreci keyifli kılmak için güzel bir çözüm.

2-Dizi izleyin! Ama nasıl? Ne şekilde?

Netflix,Amazon Prime, beinconnect vb. dizi,film platformlarında diziler izleyebilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz dilde tabi ki! Sıkılmadan usanmadan aynı bölümü veya filmi 3 kere izlemeniz tavsiye edilir. Filmler uzun olacağından biraz sıkabilir. Yo, yo , çok sıkar! Kesinlikle çok sıkar. En azından bir dizi bölümü 20 dakika da olabilir. 
İzleme şekilleri şu şekilde olmalı :

  • Konuşma Dili: İngilzice / Altyazı Dili: Türkçe
  • Konuşma Dili : İngilizce / Altyazı Dili : İngilizce 
  • Konuşma Dili: İngilizce / Altyazı Dili: Yok ALTYAZISIZ İZLENECEK OKKE MAN!
Tavsiye: İngilizce,öğrenmek istediğiniz dil, dilinde çizgi filmler ve diziler izleyebilirsiniz. Çocuklara yönelik olacağından cümleler çok basit ve anlaşılır olacaktır. Hem cümle yapısı hem de telaffuz,seslendirme daha anlaşılır olacaktır.

Buraya basarak İngilizce dilinde çizgi dizi önerilerime gidebilirsiniz.

3-Kitap Okumak!

Tabi ki olmazsa olmaz kitap okumak. Listening tamam da reading nerde ? İşte o da burada. Devlet kitaplarındaki gibi sıkıcı ve sizin hayal gücünüzü zorlamayan kitaplardan uzak durun. Gerçi öyle bir kitap zor bulunur. Çok kalın kitaplardan uzak durun. Bi kere kalın kitaplardan uzak durun. Yeni bir dil öğreniyorsunuz. Cümle kalıplarını bu kitaplarda bol bol göreceksiniz. 

Okurken bir sürü bilmediğiniz kelime olacaktır. Bu sizi korkutmasın! Zaten amaç bilmediğiniz kelimeleri sizin karşınıza çıkarıp size öğretmek. 

Örneğin kitabı eline aldınız ve başladınız. Daha ilk cümleden zorlanıyorsunuz. Hayır! Bu olmamalı. Neden zorlanıyorsunuz? Kelime eksiği mi cümle kalıbı eksiği mi? Eğer çok karmaşık komplike ve uzun cümleler içeren kitaplar ile başlamışsanız baştan yanlış yapmışsınız. Size zaten maddenin başında dedim. Kalın,sıkıcı,zorlanacağınız,heves kıracak kitaplardan uzak durun! İnce,basir cümleli kitaplardan başlayabilirsiniz. Buna örnek olarak çocuk kitaplarından başlayabilirsiniz. Zaten çocuk kitaplarından başka daha güzel ne örnek olabilir? 

Basit kelimeler,cümleler,kısa cümleler,hızlı gidebileceğiniz ,okurken beyninize," Ben yapabiliyorum!" mesajı verebileceğiniz kitaplardır çocuk kitapları. Beyninize " Ben yapabiliyorum!" mesajı vermek çok önemlidir. Dizi izlerken,kitap okurken de olamlı! Matematikte de, Fizik'te de olmalı!Bu mesaj, sizi mutluluğa götürür. Beyin yapabildiği başarabildiği şeylerden keyif alır. Yapamadığı, anlayamadığı, çözümleyemediği şeylerden uzak kalmaya meyillidir. 

  1. Çocuk kitabı okuyorsunuz.
  2. Beyninize,"Ben yapabiliyorum!" mesajı veriyorsunuz.
  3. Seviye atlayıp gelişme kaydediyorsunuz.
İsteğe bağlı!
Tabi kitap okumaya başlamadan önce kısa metinlerle Reading olayına başlayabilirsiniz. 
Kullanabileceğiniz sitelerden iki tane:




4-Arkadaş edin!

Mobil uygulama veya bu amaç üzerine geliştirilmiş ve faaliyet gösteren sosyal ağ sitelerinden güvenilir ve sürekli iletişimde kalabileceğiniz bir arkadaş edinin.
Tabi bu biraz son seviye. Kendinizi geliştirmeden bu maddeye atlarsanız sürekli aynı diyalog döner ,siz ve konuştuğunuz kişi sıkılır bu işten ve iletişiminiz sonlanabilir. Kendinizi biri ile rahat, akıcı iletişimde kalabileceğiniz seviyeye getirin. Sonra arkadaş edinmeye başlayabilirsiniz.

Buraya tıklayarak arkadaş edinme amaçlı uygulamalar listeme ulaşabilirsiniz.


5- Gramer!

Üç ay -sadece örnek-kadar bir sürede kendinizi geliştirdiniz. 
Akıcı konuşabiliyor, anlayabiliyor ve o dilde düşünebiliyorsunuz! Burası çok önemli öğrenmekte olduğunuz dilde düşünebilmelisiniz. Kafa da çeviri muhabbetine son vermelisiniz. Bu konudan başka bir yazıda ayrıca bahsedeceğim.

Neyse!

Say baştan!

Akıcı konuşmak: Tamam!
Seri konuşmayı anlayabilme: Tamam!

Artık gramere başlayabilirsiniz. Gramere başladığınızda da kendinizi çok hırpalamayın, sıkmayın. Zaten o dili artık akıcı konuşabiliyorsun. En azından akıcı konuşmaya başladıktan ve kendini geliştirdikten sonra gramere başlamalısın!
Gramerde rahat ol demiştik! Rahat ol! Haftada , iki haftada bir bir kural öğren. Okkkey ! Gerisi sende!


Yazımı okuduğunuz için teşekkürler! Bu şekilde her gün ama her gün dil öğrenmeye vakit ayırırsanız öğrenmek istediğiniz dili mutlaka öğrenirsiniz. Artık belli bi zaman sonra ben 5 dil biliyorum diyebilin e mi?
Hadi kalın sağlıcakla!😉😁💪